Plante decorative la Roma

Privind Roma prin lentile "Greenatwork", aprilie 2009.

Iata cum considera niste cetateni ai Romei ca ar trebui sa arate un balcon. Frumos aliniat, verde, inflorit, curat, fara obiecte depozitate. Minunat!
Jardiniera cu cyclamen. Initial am crezut ca ar putea fi artificiali, dar am descoperit ca nu sunt.
Chamaerops peste tot in "piazzete", in ghivece din plastic cu aspect terracotta. Pare sa fie planta preferata a primariei Romei.
Acest ficus benjamina se simte foarte ca planta stradala in fata unei biserici. Hmm! Noi invatam din manuale ca este o planta de sera foarte sensibila, care trebuie protejata cu multa grija de orice curenti de aer, schimbari de temperatura etc.
Ficusi elastica sunt utilizati pe post de tufe de jardiniera pe trotuar in cartierul Trastevere... observati ca ajung si in bataia soarelui!Niste cactusi, probabil amplasati conform manualelor feng-shui, strajuiesc intrarea in "osteria".Pe o straduta ingusta tipic italiana, plantele par verzi de parca tocmai au fost ingrijite... desi nu pare sa apartina cuiva. Ciudat, a doua zi erau tot acolo...Yucca pe terasa unei cafenele. Capuccino si latte machiatto par mai bune pe strada la umbra unei yucca (chiar pe inserat) !La tot pasul, cupressocyparis spirala orneaza terase, stalpi, colturi, intrari, iesiri etc. (poate de aici s-au inspirat arhitectii peisagisti din sectorul 4 al Bucurestiului)!Dupa cum spuneam... peste tot cupressocyparis spirale!
Orice terasa, cat de modesta, isi are mica "gradina" verde care o inconjoara, oferind turistilor confortul unei mici oaze verzi.
In parc la villa Borghese: ghivece cu palmieri phoenix canariensis si chamaerops. Ghivecele sunt din plastic model terracotta.
Gradinile Vaticanului: o superba oaza de liniste, verdeata si civilizatie. Asa ar trebui sa arate orice spatiu verde...Citrofortunella este utilizata ca arbore la bordura trotuarelor. La inceputul lunii aprilie sunt plini de fructe !Numerosii palmieri (phoenix) din Roma au fost plantati la sfarsitul secolului al 19-lea, avand timp sa creasca nestingheriti. Ganduri bune,

Instruire echipa de intretinere plante

Miercuri, 15 aprilie 2009 am avut o sesiune de instruire curenta cu o parte din echipa Greenatwork de intretinere a plantelor naturale decorative in spatii de birouri. Am recapitulat speciile de plante cu care lucram, am revazut procedurile, am invatat lucruri noi despre plante, am impartasit experiente din teren si... veti vedea imediat ce a iesit! Echipa noastra de specialisti de intretinere a plantelor ornamentale in spatii de birouri a obtinut o evaluare de grup de 4,7 puncte din maximul de 5. Adica foarte bine, la nivel de Olanda. A trebuit sa renuntam la o colega, care nu reusea sa performeze. Am concluzionat ca mai avem de imbunatatit comunicarea interna, si ne-am propus sa lucram la acest aspect.

Ganduri bune,

Echipa Greenatwork
www.greenatwork.ro, www.verdelabirou.ro